Képzés adatlap - Diétás szakács OKJ 35 811 03

Diétás szakács OKJ 35 811 03

Nyilvántartásba vételi száma: E-001256/2015/A057

A szakképesítés-ráépülés munkaterületének rövid leírása:

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi  a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

Betölthető munkakörök:

FEOR száma

FEOR megnevezése

A szakképesítés-ráépüléssel betölthető munkakör(ök)

5134

Szakács

Diétás szakács, Étkezdei szakács, Grill szakács, Gyermekélelmezési szakács, Hajószakács, Hidegkonyhai szakács, Közétkeztetési szakács, Kukta, Melegkonyhai szakács, Pizzakészítő szakács, Segédszakács

3222

Konyhafőnök, Séf

Szakács, diétás szakács, Éttermi műszakvezető, Főszakács, Helyettes séf, Konyhafőnök, Konyhavezető

Belépési feltételek:

  • Szakmai előképzettség: szükséges (34 811 04 Szakács)

A diétás szakács képzés megkezdésének feltétele során előírt iskolai előképzettség az alábbi azonosító számú szakács végzettség esetén vehető figyelembe:

33 78 26 02                                            Szakács

33 811 03 0000 0000                             Szakács

33 811 03 1000 0000                             Szakács

Elfogadhatóak a fentiekkel egyenértékű jogelőd szakképesítések is.

A szakmai gyakorlat részidőkből is állhat, de az utolsó időszak nem lehet 1 évnél rövidebb, és a vizsgára jelentkezés időpontjában az utolsó szakmai gyakorlat nem lehet egy évnél régebbi. Kivételnek minősül, ha a jelölt a vendéglátó egységben vezetőként dolgozik.

  • Előírt gyakorlat: a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év
  • Egészségügyi alkalmasság: szükséges
  • Egyéb feltétel: -

Tantárgyak:

Azonosító

Modul megnevezése

Azonosító

Modul megnevezése

11517-14

Táplálkozási alapismeretek

11516-14

Diétás ételkészítés

Vizsgára bocsátás feltételei:

  • Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
  • Az elméleti és a gyakorlati oktatásról a hiányzás mértéke nem haladhatja meg a 20%-ot.
  • Diétás ételkészítéssel is foglalkozó közétkeztetőnél 80 gyakorlati óra letöltése.

Vizsgafeladatok:

  • Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Diétás ételkészítési alapfeladatok

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 70 %

  • Központi írásbeli vizsgatevékenység:---
  • Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Szóban ismerteti a diétás és különleges étrendek jellemzőit, szabályait, a nyersanyag-válogatás és helyettesítés szempontjait, az alapanyag, élelmiszer és készétel tárolás és szállítás élelmiszerbiztonsági feltételeit, tápanyag-számítási feladatokat végez, ismerteti a különleges ételkészítési technikákat és módszereket. Ismerteti az egységes diétás rendszert is magába foglaló diétás konyhatechnológiát.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc)

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%

Képzés tervezett létszáma: minimum 10 fő maximum 30 fő

A képzés időtartam: 240 óra

Megengedett hiányzás mértéke: 20%, azaz 48 óra

Elméleti képzés óraszáma: 30 % 72 óra

Gyakorlati képzés óraszáma: 70 % 168 óra

Díjazás, tervezett kezdési időpont, helyszín

A képzés önköltséges, a képzés díjának meghatározása egyéni kalkulálás alapján történik. A képzés indításának időpontja, helyszíne a csoport igényeihez igazodik. Érdeklődés esetén hívja a +36/70/7014-053 telefonszámunkat, illetve személyesen keresse ügyfélszolgálati irodánkat a 4025 Debrecen, Miklós utca 19., ahol kollegáink állnak szíves rendelkezésére (email: office@wforceconsulting.hu).

Jelentkezz most!