MI LESZ MOST AZ OKJ-S VIZSGÁKKAL, KÉPZÉSEKKEL??

2020.03.19.

Ajánlás a komplex szakmai vizsgák és a felnőttképzések veszélyhelyzetben való megfelelő kezelésére

1. Komplex szakmai vizsgák

A kialakult veszélyhelyzetre tekintettel kifejezett tiltás hiányában sem javasolt a vizsgák személyes jelenléttel való megtartása. Amennyiben a vizsga digitális eszközök segítségével (pl. zártláncú rendszer, Skype, Microsoft O365 stb.) távollévők között megszervezhető és jól dokumentálható, az a jogszabály szerinti vizsgával egyenértékűnek tekintendő, az OKJ-bizonyítvány kiadható. Amennyiben a vizsga az előző módon nem szervezhető meg, a vizsgát el kell halasztani – áll a javaslatban.

Jelen pillanatban egyértelmű jogszabályi tiltás nincs a vizsgák megszervezésére, így ha mégis szerveznek vizsgát, azt kis csoportokban, a személyek között legalább 1,5 méteres távolságot biztosítva, a járványügyi szabályok legszigorúbb betartásával javasolt megtenni. Amennyiben a vizsgázó nem vállalja a részvételt, nyomós indok miatti meg nem jelenésnek számít, vagyis emiatt hátrány nem érheti.

Abban az esetben, ha az írásbeli vizsga már megvalósult, a gyakorlati és/vagy szóbeli vizsgát jelen helyzetben nem szükséges az írásbeli vizsga időpontjától számított 30 napon belül lebonyolítani.

 

2.  Felnőttképzések

Előkészítés alatt áll egy javaslat, mely iránymutatást ad a felnőttképzés szereplői számára. Kormánydöntésig a felmerülő kérdésekben a felnőttképzést folytató intézmény és a képzésben részt vevő megállapodása és kölcsönös együttműködése irányadó azzal, hogy a járványügyi helyzetre vonatkozó előírásokat fokozottan be kell tartani (pl. a képzés során az egy légtérben való tartózkodás csak kisebb csoportban, megfelelő távolság betartásával történjen, stb.)  Ezen túlmenően – a képzés jellegétől és tartalmától függően – egyértelműen előnyben kell részesíteni a képzés digitális, távoktatási formáit, vagy ha ez nem lehetséges, a képzést el kell halasztani. A támogatott felnőttképzés esetében előreláthatólag kötelezővé válik a képzés interaktív, távoktatásban történő megszervezése akkor is, ha ezt más jogszabály nem teszi lehetővé, illetve ha a támogatási szerződés vagy a jogszabály egyébként kontaktórás képzést ír elő. A javaslat értelmében, amennyiben a képzés ilyen formában nem valósítható meg, a támogatási szerződésben meghatározott teljesítési határidő előreláthatólag automatikusan meghosszabbításra kerülne.

A járványhelyzet miatt nem lehet kötelezővé tenni a képzésben részt vevőt kontaktóra látogatására. Amennyiben a képzésben részt vevő ilyen órán nem vesz rész, nem minősülhet igazolatlan mulasztásnak. Nagyon fontos cél annak elérése is, hogy a képzésben részt vevőt a különleges helyzet miatt többletköltség, vagy kár nem érheti akkor sem, ha saját döntése miatt – a járványügyi helyzet fennmaradásáig – nem vesz részt kontaktórán.

 

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az elkövetkezendő időszakban is megadhassuk azt a szakmai minőséget, amit eddig vizsgaszervező intézményünktől partnercégeink és vizsgázóink megszokhattak!

Mindenkinek jó egészséget, sok erőt és kitartást kívánunk, köszönjük a bizalmatokat,
a WFC csapata❣️