KÜLFÖLDÖN MEGSZERZETT BIZONYÍTVÁNY ELISMERÉSE?! HOGYAN?!

2020.02.26.

Több olyan érdeklődő is jelentkezik képzéseinkre, vizsgáinkra, akik előzetes tanulmányaikat nem Magyarországon, hanem külföldön szerezték. A jelenlegi érvényes jogszabályok rendelkezései alapján csak abban az esetben jelentkezhet képzésre/vizsgára a résztvevő, ha a külföldön megszerzett belépési feltételek igazolásához szükséges bizonyítványok, diplomák fordítása megtörtént magyar nyelvre.

A külföldi okiratok Magyarországon történő elfogadásához: hitelesítés, hiteles fordítás, elismerés, honosítás szükséges, amelyek megszerzése során többféle szervhez lehet fordulni. (pl. Országos Fordítóiroda, Oktatási Hivatal, Pest Megyei Kormányhivatal).

 

Az oktatási intézmény saját hatáskörben dönt az idegen nyelvű okiratról. Bármilyen hitelesítési, elismerési, fordítási eljárás eredményeként létrejött okiratot elfogadhat, amely alapján meggyőződhet arról, a jelentkező rendelkezik-e a szükséges bemeneti kompetenciákkal. De akár maga is szabályozhatja, melyik ország/melyik képzés esetében és milyen fordítást/elismerést fogad el.  

Ha az elismerés továbbtanulási céllal történik, akkor általános iskolai bizonyítványként olyan külföldi bizonyítvány is elismerhető, amely valószínűsíti, hogy a kérelmező felkészült a további tanulmányok folytatására.

Ha az elismerés továbbtanulási céllal történik, akkor középiskolai érettségi bizonyítványként olyan külföldi bizonyítvány is elismerhető, amely:

  • közoktatási intézményben legalább tizenkét évfolyam, vagy ha az adott külföldi államban a közoktatás tizenegy évfolyamból áll, akkor tizenegy évfolyam elvégzését tanúsítja,
  • a kérelmezőt az adott országban felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésre jogosítja, és
  • valószínűsíti, hogy a kérelmező felkészült a további tanulmányok folytatására.

A külföldi bizonyítvánnyal igazolt szakképesítés elismerése esetében szükséges hivatalos segítség is. (Pl. egy adott OKJ-s szakképesítés-ráépülés megszerzésére irányuló képzésbe való bekapcsolódáshoz már meglévő OKJ- szakképesítéssel kell rendelkeznie a jelentkezőnek.) Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja jogosult minden szakképesítés tekintetében az elismerési eljárást lefolytatni. (Magyarországi lakóhely hiányában viszont az eljárás nem indítható meg.)

Tehát:

Ha egy képzésbe való bekapcsolódáshoz általános iskolai vagy középiskolai érettségi bizonyítvány szükséges, a külföldi okiratról elegendő például az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) (www.offi.hu) hiteles fordítása, vagy az okiratot kibocsátó ország bármilyen hivatalos magyar nyelvű fordítása.

Ha egy képzésbe való bekapcsolódáshoz szakképesítés megléte szükséges, javasolt az Oktatási Hivatal elismerési eljárását szorgalmazni: (https://www.oktatas.hu/kepesitesek_elismertetese/kulfoldon_szerzett_oklevelek/szakkepesites)

A Pest Megyei Kormányhivatal is jogosult a szakmák nagy részében az elismerési eljárást lefolytatni, de szintén csak a magyarországi lakóhellyel rendelkezők számára (http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/szervezeti-egysegek-elerhetosegei/szakkepzesi-es-felnottkepzesi-foosztaly/felnottkepzesi-osztaly/kapcsolodo-anyagok-felnottkepzes/kulfoldi-bizonyitvanyok-es-oklevelek-elismerese)

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi milyen képzéseket tervezünk indítani a közeljövőben rugalmas ütemezéssel és kamatmentes részletfizetési lehetőséggel, akkor nézd meg induló képzéseinket ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!