JAVÍTÓVIZSGA?! PÓTLÓVIZSGA?! MIT TEGYEK???

2020.02.26.

Az OKJ változásával természetesen megváltozik a komplex szakmai vizsgák szervezésének folyamata. Ez több olyan vizsgázót is érinthet, akik valamilyen okból adódóan nem tettek sikeres vizsgát és mégis szeretnének pótló, vagy javítóvizsgán részt venni!
Vizsgaközpontként igyekszünk segítséget nyújtani azoknak, akik komplex szakmai vizsgájukat már megkezdték!
A jogszabályi változások miatt fontos dátumnak minősül e kérdésben 2019. február 15-e. Vagyis más szabályok vonatkoznak a 2019. február 15-e előtt komplex vizsgát megkezdőkre és más szabályok azokra, akik azóta nem zárták még eredményesen OKJ-s képzésüket! A különbség abban rejlik, hogy...

 

A javító- és pótlóvizsgára mindig az adott képzés szakmai és vizsgakövetelményének megváltozásáig, de legkésőbb a szakmai vizsga napjától számított 1 évig van rá lehetőség. Mivel a jelenleg érvényben lévő szakmai és vizsgakövetelményeket tartalmazó rendelet hatályát veszíti az új felnőttképzési törvény szerint, ezért a szakmai vizsgakövetelmények megváltoznak 2020. február 15-től.
Ezért - mivel megváltoznak a követelmények -, ha valaki javító, vagy pótlóvizsgát kíván tenni, tudnia kell, hogy komplex vizsgáját 2019. február 15-e előtt, vagy után kezdte meg. Mert.....

...más eljárás vonatkozik azokra, akik 2019. február 15. előtt tettek sikertelen vizsgát:
A 2020. február 15-én hatályba lépett kormányrendelet értelmében az a vizsgázó, aki 2019. február 15. előtt kezdte meg a komplex szakmai vizsgáját, és nem teljesítette bármilyen okból adódóan sikeresen, 30 napig van lehetősége arra, hogy bejelentkezzen javító, vagy pótlóvizsgára (vagyis 2020. március 16-ig). Ez a lehetőség mindössze 2020. március 16-ig él, utána már nem lesz lehetőség javító, illetve pótló vizsgára.

"az a vizsgázó, aki a komplex szakmai vizsgáját az e rendelet hatálybalépését megelőző egy éven túl kezdte meg, a 2019. december 31-én hatályos szakmai és vizsgakövetelmény szerint tehet javító- és pótlóvizsgát, ha arra legkésőbb e rendelet hatálybalépésétől számított harminc napon belül jelentkezik."  (Felnőttképzési törvény 11/2020 (II.7.) kormányrendelet 37. § (2))

...és már eljárás vonatkozik azokra, akik 2019. február 15. után tettek sikertelen vizsgát:
Aki 2019. február 15-e után kezdte meg szakmai vizsgáját, az első vizsganaptól számított 1 éve van javító/pótlóvizsgára bejelentkezni és le is vizsgázni.

És hogy milyen rendelkezés vonatkozik azokra a vizsgázókra, akik most jelentkeztek és mégcsak most fognak jelentkezni OKJ-s szakmai vizsgára?
Itt szerencsére még van idő a sikeres OKJ-s bizonyítvány megszerzésére! Az új felnőttképzési törvény szerint komplex szakmai vizsgát 2022. december 31-ig van lehetőség szervezni, ebből következik, hogy eddig az időpontig lesz lehetőség bárkinek a most induló képzések szakmai vizsgáit teljesíteni!

Ha arra vagy kíváncsi, hogy naprakészen Magyarországon milyen OKJ-s vizsgák szervezése zajlik, akkor tájékozódj a https://vkkereso.mer.gov.hu/?oldal=kereso oldalon! Itt a szakképesítés megadásával megtudhatod, melyik vizsgaszervező szervezésében, hol kerül sor vizsgák szervezésére!

Ha az általunk szervezett vizsgák után érdeklődsz, akkor a "vizsgaszervező"-höz írd be cégünk nevét, a Wisdomforce Consulting Zrt-t!

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi milyen képzéseket tervezünk indítani a közeljövőben rugalmas ütemezéssel és kamatmentes részletfizetési lehetőséggel, akkor nézd meg induló képzéseinket ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!