Blog

ÚJABB HOSSZABBÍTÁS A SZAKMAI VIZSGÁK FELFÜGGESZTÉSÉNEK SZERVEZÉSÉRE, KONTAKTÓRÁS FELNŐTTOKTATÁSRA

A mai este folyamán megjelent 2021. évi 60-as számú Magyar Közlönyben a szakmai vizsgák szervezésére, valamint a kontaktórás képzések megtartására vonatkozóan a Kormány kitolja szigorítását 2021. április 19-re. Vagyis jelenleg szakmai vizsga és kontaktórás képzés csak 2021. április 19-e után szervezhető újra!

HÉTFŐTŐL (2021.03.08.) A KORLÁTOZÁSOK BEVEZETÉSE A SZAKMAI VIZSGÁK SZERVEZÉSÉT IS ÉRINTIK

A mai napon megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 36. számában, hogy a Kormány 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról a felnőttképzésben zajló szakmai vizsgák szervezését, lebonyolítását is felfüggeszti. A rendelet 2021. március 8-án lép hatályba.

ÚJRA SZERVEZHETŐEK FELNŐTTKÉPZÉSBEN A SZAKMAI VIZSGÁK, INDULHATNAK A KONTAKTÓRÁS KÉPZÉSEK

Tegnap a Magyar Közlöny 121-es számában végre megjelent a felnőttképzési oktatási, vizsgáztatási korlátozásra vonatkozó rendelet feloldása! A mai naptól újra lehet szakmai vizsgákat lejelenteni (jelenleg 20 napos szervezési határidőre) és újra lehet kontaktórás képzéseket szervezni a megfelelő szabályozások betartása mellett!

ISKOLARENDSZERŰ OKJ-S VIZSGÁK SZERVEZÉSE, LEBONYOLÍTÁSA A KORONAVÍRUS MIATT ELRENDELT VESZÉLYHELYZETBEN

Lassan megszületnek a rendelkezések ebben a rendkívüli időszakban a szakmai vizsgák szervezésére vonatkozóan is! 2020. április 24-én pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyedi miniszteri határozatban döntött (egyelőre még csak az iskolarendszeren belüli) OKJ-s szakképesítő vizsgák szervezéséről, lebonyolításának szabályairól.

FELFÜGGESZTÉSRE KERÜLTEK A MAI NAPPAL AZ OKJ-S VIZSGÁK, A KORMÁNY A TÁMOGATOTT KÉPZÉSEKEN RÉSZTVEVŐK ANYAGI TÁMOGATÁSÁRÓL IS RENDELKEZETT

2020. március 26-án megjelent a Kormány 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelete, mely a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól rendelkezik a veszélyhelyzet ideje alatt. Az OKJ-s szakmai vizsgák szervezését a mai naptól felfüggesztik, a támogatott képzésben résztvevő hallgatók továbbra is részesülnek képzési támogatásban!

MI LESZ MOST AZ OKJ-S VIZSGÁKKAL, KÉPZÉSEKKEL??

Az ITM 2020. március 17-én a koronavírus által kialakult helyzetre való tekintettel a következő ajánlással él a komplex szakmai vizsgák és a felnőttképzések veszélyhelyzetben való megfelelő kezelésére vonatkozóan....

ÁFÁS VAGY NEM ÁFÁS AZ OKTATÁS?!

A jelenleg még érvényben lévő felnőttképzési törvény szerint még szervezhetőek ÁFÁ-s és nem ÁFÁ-s képzések a felnőttképzésben. Többen is kérdeztétek, hogy a jelenlegi szabályozás szerint mikor van az oktatásnak áfája, és mikor nincs? Ime:

KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK!

Kedves Partnereink, Vizsgázóink, Vizsgabizottsági tagjaink, Hallgatóink, Oktatóink! A kialakult helyzetre vonatkozóan szeretnénk tájékoztatni néhány Titeket is érintő változásról:  A vírus terjedésének megfékezése céljából igyekszünk minimálisra csökkenteni a munkatársaink és partnereink közötti személyes érintkezések számát, ezért ügyfélfogadásunkat szüneteltetjük határozatlan időre! E-mailben, valamint telefonon vagyunk addig is elérhetőek: + 36 70 701 4053 office@wforceconsulting.com

JAVÍTÓVIZSGA?! PÓTLÓVIZSGA?! MIT TEGYEK???

Az OKJ változásával természetesen megváltozik a komplex szakmai vizsgák szervezésének folyamata. Ez több olyan vizsgázót is érinthet, akik valamilyen okból adódóan nem tettek sikeres vizsgát és mégis szeretnének pótló, vagy javítóvizsgán részt venni! Vizsgaközpontként igyekszünk segítséget nyújtani azoknak, akik komplex szakmai vizsgájukat már megkezdték! A jogszabályi változások miatt fontos dátumnak minősül e kérdésben 2019. február 15-e. Vagyis más szabályok vonatkoznak a 2019. február 15-e előtt komplex vizsgát megkezdőkre és más szabályok azokra, akik azóta nem zárták még eredményesen OKJ-s képzésüket! A különbség abban rejlik, hogy...

KÜLFÖLDÖN MEGSZERZETT BIZONYÍTVÁNY ELISMERÉSE?! HOGYAN?!

Több olyan érdeklődő is jelentkezik képzéseinkre, vizsgáinkra, akik előzetes tanulmányaikat nem Magyarországon, hanem külföldön szerezték. A jelenlegi érvényes jogszabályok rendelkezései alapján csak abban az esetben jelentkezhet képzésre/vizsgára a résztvevő, ha a külföldön megszerzett belépési feltételek igazolásához szükséges bizonyítványok, diplomák fordítása megtörtént magyar nyelvre. A külföldi okiratok Magyarországon történő elfogadásához: hitelesítés, hiteles fordítás, elismerés, honosítás szükséges, amelyek megszerzése során többféle szervhez lehet fordulni. (pl. Országos Fordítóiroda, Oktatási Hivatal, Pest Megyei Kormányhivatal).